34,4970$% 0.1
36,3906€% 0.1
43,7004£% 0.17
2.952,90%0,62
20.092,00%-0,33
3379466฿%4.53581
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem risk haritası üzerine yaptığı önemli açıklamalarla dikkat çekti. Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde meydana gelebilecek büyük depremlere vurgu yapan Moriwaki, bu hat boyunca yer alan illeri tek tek sıralayarak uyarılarda bulundu. İzmir, Balıkesir, Manisa, Bursa, Kocaeli, Hatay, Erzincan gibi şehirlerin yanı sıra Muş, Bingöl, Tunceli ve Siirt gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerin de yüksek risk altında olduğunu belirtti. Özellikle Muş ve çevresindeki illerde yaşayanların, bu riski göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.
Moriwaki, Türkiye’deki fay hatlarının birbirini tetikleyen bir yapıya sahip olduğunu ve bu nedenle beklenmedik bölgelerde dahi depremlerin yaşandığını ifade etti. Örneğin, Konya’da meydana gelen depremin, bu fay hatları arasındaki baskıların bir sonucu olduğunu belirten uzman, fay hatlarının domino taşı gibi birbirini tetiklediğini söyledi.
Ayrıca, Akdeniz bölgesindeki deprem riskine de değinen Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın enerjisini boşaltmaya başlamasıyla batıdaki fay hatlarının tetiklendiğini ve bu durumun Adana depremine yol açtığını belirtti. Akdeniz’e uzanan fay hatlarının hareketlenmesiyle birlikte bölgede depremlerin artabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
İzmir’deki depremler hakkında da konuşan Moriwaki, şehirde büyük bir deprem beklemediğini ancak kırılmayan fay hatlarının bulunduğunu ve bu nedenle İzmir’de bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. İstanbul için de benzer uyarılarda bulunan uzman, megakentteki yumuşak zeminli bölgelerin, özellikle Avcılar, Zeytinburnu ve Küçükçekmece gibi semtlerin, olası bir depremde büyük risk altında olduğunu belirtti.
Muş ve çevresindeki diğer illerin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği bölgeler arasında yer alması nedeniyle deprem riski yüksek iller arasında olduğunu hatırlatan Moriwaki, bu bölgelerdeki halkın ve yetkililerin acil önlemler alması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin genelinde deprem yaşanmayacak bir bölge kalmadığını ifade eden Moriwaki, ülkenin tamamının deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Fay hatlarının birbirini tetikleyebileceği bu dönemde, özellikle Muş gibi yüksek risk taşıyan illerdeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Muş’ta Araç Sayısı ve Araç Yoğunluğu